U nastavku odaberite terapijski paket kojim možete olakšati kronična stanja.
 
Bolovi u vratu

 

Zajednički naziv za skup simptoma koji se javljaju u vratu te se mogu širiti prema glavi (syndroma cervicocephale) i karaketrizirani su glavoboljama, vrtoglavicama i mučninama.Također se javljaju smetnje u rukama (syndoma cerviobrachiale) u obliku trnaca i bolova te slabosti u mišićima šake.

Uzroci mogu biti traume (Whiplash injury-trzajna ozlijed vrata), degenerativne promjene na vratnim kralješcima, napetost mišića vrata uzrokovana prisilnim i nepravilnim položajem vrata, glave ili ruku, nepravilno držanje tijela, tumori, pomicanje diskova...

Tretman sindroma vratne kralježnice najčešće se sastoji od elektroterapije, ultrazvuka, medicinske masaže, a najvažnija je medicinska gimnastika kojom se mišići pripremaju za napor i kojom se omogućuje pravilno držanje, a samim time i pravilno opterećenje vrata.

 

Paket se sastoji od: 20 minutne masaže i kombinacije terapija ultrazvuk/laser/struje.
 

 
Bolovi u ramenu

 

Najčešći uzroci bolnog ramena su upale tetiva (tendinitis) i trganje tetiva, upala burse (bursitis – vrečica ispunjena tekućinom koja se nalazi u samom zglobu i ima ulogu „podmazivanja“ zgloba i smanjenja trenja), nestabilnost zgloba (iščašenja – subluksacija, luksacija), upala samog zgloba (arthritis), razne ozlijede zgloba te lomovi kostiju koje čine zglob ramena.

Liječenje se sastoji od fizikalne terapije s ciljem održavanja pokretljivosti zgloba i jačanja mišića kako bi se poboljšla stabilnost zgloba i smanjila bol te primjena ljekova (protuupalnih i protiv bolova). Ponekad je potrebno i operativno liječenje (trganje tetiva i ligamenata, prijelomi koji nisu srasli prirodnim putem) nakon čega je opet potrebna fizikalna terapija kako bi se vratila funkcija ramenog zgloba i ruke.

 

Tretman se sastoji od: kineziterapije, elektroterapije i terapije ultrazvukom ili laserom.
 

 
Bolna križa

 

Bolovi u križima karakterizirani su lokalnim bolovima te napetošću mišića leđa, još se nazivaju sindromom slabinske kralježnice. Najčešće nastaju zbog slabosti mišića trbuha i leđa koji su posjedice brzog načina života, sjedenja, stajanja, lošeg držanja. Nakon dužeg vremena može doći do širenja boli i trnca duž jedne ili obje noge. Smanjenje tegoba postiže se fizikalnom terapijom (paket) nakon čega je poželjna medicinska gimnastika s ciljem ojačanja fiziološkog korzeta (mišića leđa i trbušnog zida.

 

Tretman se sastoji od: elektroterapije, terapije laserom i ultrazvukom te magnetoterapije.

 

 
Bolno koljeno

 

Rizični faktori koji mogu povećati vjerojatnost pojave bolova u koljenu su prekomjerna težina (koljeno nosi težinu tijela), biomehaničke promjene (iskrivljena kraježnica, iskrivljena koljena, ravna stopala...), smanjena elastičnost i snaga natkoljenih mišića, sportovi kao što su alpsko skijanje, skokovi u košarci, trčanje te ozlijede koljena.

Među najčešćim uzrocima bolova u koljenu su: artritis, ozljede ligamenata i ozljede meniska odnosno njihovo trganje često su udružene s ozlijedama ligamenata. 

Liječenje ozljeda koljena ovisi o veličini i lokaciji ozlijede. Fizikalna terapija se primjenjuje s ciljem smanjenja bolova, otekline, povećavanja i održavanja normalne pokretljivosti zgloba te jačanja mišića natkoljenice i potkoljenice kako bi se povećala stabilnost. Kod većih ozljeda potrebno je operativno liječenje nakon kojeg slijedi fizikalna terapija (rehabilitacija).

 

Tretman bolova u koljenu sastoji se od kineziterapija, terapije ultrazvukom ili laserom i elektroterapije.

 
Lumboischialgia

 

Lumboischialgiom naziva se bolno stanje slabiskog dijela kralježnice (križa) koje je karakterizirano širenjem boli i trnca duž jedne ili obje noge. Uzrokovana je pritiskom na živac (n.ischiadicus) uslijed pomicanja diska. Iritacija dovodi do upale i otekline čime se simptomi pojačavaju. Potrebno je živac što prije osloboditi pritiska kako ne bi došlo do motoričkih ispada (viseće stopalo koje onemoućuje hod, inkotinencija).  

Smanjenje upale i otekline može se postići fizikalnom terapijom (terapija laserom, elektroterapija) nakon čega se simptomi postepeno smanjuju. također je poželjna medicinska gimnastika s ciljem ojačanja fiziološkog korzeta (mišića leđa i trbušnog zida) te edukacija o tome koliko je pravilno vježbanje važno i na koji način smanjiti opterećenje kralježnice tijekom dnevnih aktivnosti. Ukoliko ovakav način liječenja ne dovodi do poboljšnja krajnje rješenje je kirurško liječenje nakon kojeg je fizikalna terapija vrlo važna te se temelji na medicinskoj gimnastici i edukaciji o važnosti svakodnevnog vježbanja i izbjegavanja položaja koji mogu ponoviti cijeli proces.

 

Paket uključuje: elektroterapiju, terapiju laserom duž noge te magnetoterapiju.

 
Pareza N. Facialisa

 

Nervus facialis (lični živac) je VII. moždani živac koji inervira mimične mišiće lica.Njegova pareza dovodi do nemogućnosti zatvaranja oka i usta te nemogućnosti žvakanja. Uzroci pareze mogu biti traume, tumori koji pritišću živac na njegovom putu do mišića, akutne i kronične upale srednjeg uha, neurosarkoidoza (nakupina kronično upaljenih stanica na živcima) te herpes zoster. Najčešće se javlja iznenada i na jednoj strani lica, vrlo rijetko obostrano.

 

Paket terapija sastoji se od: stimulacije živca i masaže lica u trajanju od 15 min.

Artroza

 

Artroza je kronična degenerativna bolest zglobova karakterizirana stanjivanjem hrskavice i smanjenjem tekućine koja se nalazi unutar zgloba (sinovijalna tekućina). Zglobna hrskavica je važna pri pokretima jer smanjuje trenje izmedju zglobnih tijela (kosti koje čine zglob) i u stanju kada je tanka ili je nema dolazi do upalnih procesa koji otežavaju ili u potpunosti onemogučuju pokretljivost. Može se javiti na svim zglobovima, a najčešća je na koljenima, kukovima te malim zglobovima šake i stopala.

 

Paket čine: ultrazvuk, magnetoterapija, terapija laserom i elektroterapija.